Si disposes d'un comerç electrònic a la Comunitat Valenciana
Unix-te al major directori de comerços Més informació
Si desitges iniciar-te en la venda de comerç electrònic
Y residixes a la Comunitat Valenciana Més informació

Actualitat

Telefónica desplega a Alcoi la tecnologia que connecta objectes a internet

04 de ago de 2020

Telefónica ha desplegat a Alcoi la xarxa NB-IoT (Narrow Band Internet of Things), que permet la connexió d'objectes quotidians a Internet. La posada en marxa d'aquesta tecnologia ha permés la realització d'un projecte pilot per a la gestió dels comptadors d'aigua de la ciutat en NB-IoT en el qual participen com partners Aqualia, concessionària del servei municipal d'aigües, l'empresa valenciana Datakorum pionera en el desenvolupament de dispositius NB-IoT juntament amb l'Ajuntament d'Alcoi.

Aquesta experiència pilot permetrà millorar la comunicació del telecontrol d'aigua i optimitzar l'eficiència i la gestió, sent possible gràcies al desplegament a Alcoi de la xarxa NB-IoT de Telefónica. Aquesta xarxa està dissenyada per a connectar objectes amb una baixa transmissió de dades però que requerisquen àmplia cobertura, fins i tot dins d'infraestructures com poden ser zones subterrànies, mitjançant la instal·lació de sensors que gràcies a la nova tecnologia disposaran de millor connectivitat i menor consum de bateria.
Els principals elements d'aquest sistema són el dispositiu de mesurament compost per un comptador intel·ligent (Gateway PIPE20P amb connectivitat NB-IoT que registra i envia les lectures del comptador) i la plataforma on es reben les dades i des de la qual es gestionen els comptadors i mesures. Addicionalment, es complementen amb solucions d'Analítica Avançada o Big Data per a implementar casos d'ús específics així com amb una capa transversal de Seguretat aplicada a totes les nostres infraestructures i processos.
La informació que recullen aquests sensors s'enviarà a la plataforma de programari intel·ligent que ajuda a la gestió dels serveis públics. L'ús dels sensors permet conéixer en temps real l'estat dels serveis públics, la qual cosa facilita el seu control i actuació immediata en cas necessari. Això proporciona el poder d'adaptar el funcionament del servei a les condicions específiques de cada moment, així com comptar amb una anàlisi de la informació generada per a donar suport a la presa de decisions i optimitzar la prestació d'un servei.

En paraules de José Manuel Plaza, director d'Administracions Públiques de Telefónica en Comunitat Valenciana “les característiques principals d'aquesta mena de connectivitat dissenyada per a objectes amb una baixa transmissió de dades són el baix consum elèctric i el compromís de cobertura en llocs de difícil accés, la qual cosa permetrà que apareixeran nous casos d'ús que seran viables, tant tècnicament com econòmicament”.

“Aquest projecte complementa la Xarxa IoT que l'Ajuntament està licitant en aquests moments i que ens ajudarà a tindre informació real i útil de la ciutat, així com tindre eines tecnològiques per a gestionar aquesta informació que ens permeta poder prendre decisions i fer prediccions. Amb aquesta actuació es millorarà en eficiència el que permetrà un estalvi que serà econòmic i al mateix temps ajudarà a realitzar una millor gestió de l'aigua. Aquest nou servei permetrà a la nostra ciutat continuar avançant en el projecte de Smart City. Avançar en la Internet de les coses (IoT) és simplement, entendre que tot el que ens envolta està connectat, a Internet o a altres xarxes, una connexió que ens permet controlar aqueix objecte o sensor de manera remota”, ha explicat l'alcalde d'Alcoi i regidor de Smart City, Toni Francés.Xarxa NB-IoT

La xarxa NB-IOT forma part de les xarxes del tipus LPWA (sigles angleses de Baix Consum Àrea Extensa) que revolucionaran el sector de les telecomunicacions per a atendre les diferents necessitats que demanden els objectes connectats.

Les xarxes LPWA redueixen el cost dels dispositius i prolonguen la vida útil de les bateries durant anys. A més, les cobertures de xarxa milloren tant en interiors com en llocs de difícil cobertura gràcies al seu llarg abast. Aquestes característiques resulten revolucionàries en múltiples sectors com són la llar, l'automoció, la sanitat, la indústria, els edificis intel·ligents i a les ciutats.